Vanntett kvalitet!
Content1 | col2

Rørisolasjon

08.08.2011 | Rita Jønsberg rita.jonsberg@vb.no Del på Twitter
Mye av varmetapet skjer gjennom rør, derfor er det lønnsomt å tenke gjennom gode løsninger for rørsystemet. I tillegg bør materialet rørene er laget av ha god isolasjonsevne. Det betyr at det for eksempel er bedre med plastrør enn kobberrør. Varmtvannsrør til forbruksvann av plast isoleres som regel bare i forbindelse med store dimensjoner og lange strekk eller rør med stort forbruk. Varmtvannsrør av kobber bør alltid varmeisoleres, unntatt koblingsrør og fordelingsrør som ligger åpent i våtrom, anbefaler Sintef Byggforsk.

Rockwool Universal Rørskål med tape er produsert av fukt- og vannavvisende steinull, pålagt armert alufolie med selvklebende overlapp. Rockwool Universal Rørskål er i utgangspunktet en helt stiv rørskål. Press rørskålene godt rundt røret og klem sammen. Produktet har også meget gode brannisolerende egenskaper. Rørskålene har en lengde på 1 meter.

Etterisolering med Rockwool i eksisterende anlegg

På eldre anlegg er det ofte ikke mer enn 20 mm isolasjon. Å tilleggsisolere slike rør er en godinvestering, spesielt der rørene går gjennom uoppvarmede rom. Om det legges på 20 mm utenpå den eksisterende isolasjonen oppnås følgende besparelser:

Beregningseksempler: uoppvarmede rom
21 mm rør: Fra 20 mm til 40 mm  Sparer årlig 14 kWh pr. lm 
28 mm rør: Fra 20 mm til 40 mm Sparer årlig 18 kWh pr. lm
34 mm rør: Fra 20 mm til 40 mm Sparer årlig 21 kWh pr. lm

Islolering med Rockwool i nye anlegg

Minst 15 % redusert varmetap i forhold til minstekravene i NS-EN 12828.

 Beregningseksempler: årlige økonomiske besparelser
 28 mm rør i varmeanlegg i uoppvarmet rom (= 5 kWh/lm)  = kr 5,00/l
 60 mm rør i varmeanlegg i oppvarmet rom (= 4 kWh/lm)  = kr 4,00/lm

Husk å isolere rørene – det er lett å glemme

Rørisolasjon er egnet for isolering mot kondens,varmetap og frost av rør til kaldt- og varmtvann. I et varmeanlegg vil du oppnå varmetap reduksjon og enkel montering med AF/Armaflex. AF/Armaflex cellegummi har unike mikrocellestruktur gjør at produktet er enkel å bearbeide og montere. Produktet har en optimal kombinasjonen av en meget lav varmeledningsevne og ekstrem høy diffusjonsmotstand. Dette forebygger energitap og fuktopptak over lang tid, og hjelper med å redusere risikoen for korrosjon under isolasjonen. Isolasjonen leveres i 2 meter lengder eller isolasjonsplater

Syzweb publiseringsløsning levert av MarkedsPartner
Cxense Display